Diakenwijding was een groot feest!

door Erna Peijnenburg

Een diakenwijding in Alkmaar! Dat was in de geschiedenis van de parochie nog niet voorgekomen. Op zondag 3 september, tijdens de viering van de 30e verjaardag van kerkwijding, ontving Sandra van der Helm de diakenwijding.

Een weg van tien jaar
Ruim tien jaar geleden was zij de parochie binnen gelopen. De kennismaking met de oud-katholieke kerk maakte in haar opnieuw het verlangen wakker om in de kerk te gaan werken. Veel jaren daarvoor had Sandra namelijk al eens theologie gestudeerd, maar de studie niet afgemaakt en voor een ander beroep gekozen: de administratie. Ze was (en is!) in dit vak werkzaam aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar roeping om in de kerk te gaan werken ging naar de achtergrond – ze had het vast verkeerd begrepen, dacht ze lange tijd. Toen ze echter in de parochie Alkmaar kwam, waar Erna Peijnenburg, die ze nog kende van haar theologiestudie in de jaren ’90, inmiddels als diaken werkte, kwam die roeping weer snel naar boven! Binnen een paar weken begon Sandra opnieuw aan de studie theologie, dit maal in deeltijd naast haar werk, en ook de studie aan het oud-katholiek seminarie. Een intensieve en zware weg, die uiteindelijk tien jaar duurde, en afgelopen februari werd afgerond met een prima examen.

Met liefde en vertrouwen aanbevolen
Gedurende die tien jaar heeft Sandra ook ruim de tijd genomen om de oud-katholieke kerk goed te leren kennen. Ze bezocht diverse parochies, liep stage in de parochie IJmuiden en was vaak aanwezig bij de landelijke synode, lezingen, bijzondere vieringen enzovoort. In de parochie Alkmaar is ze kerkmeester geweest, koster en misdienaar en altijd bereid, gevraagd en ongevraagd, de handen uit de mouwen te steken als ze zag dat er iets moest gebeuren. Deze inzet en betrokkenheid waren terug te horen in de woorden van de mensen die zondag de aanbeveling deden voor haar wijding tot diaken: Priester Peter-Ben Smit, die sprak namens het oud-katholiek seminarie, roemde haar levend geloof en ook haar kritische geest. Namens de parochie Alkmaar sprak lector Gerard Wilts over de manier waarop Sandra in de parochie haar eigen weg heeft gezocht, hoe ze daarbij eerlijkheid en persoonlijke kwetsbaarheid niet uit de weg ging en daarbij steeds heeft getuigd van haar geloof. ‘We zijn ervan overtuigd dat Sandra thuis hoort in onze gemeenschap en onze geestelijkheid’, besloot Gerard. ‘Haar inzet en betrokkenheid zijn waarachtig en daarom bevelen wij haar met liefde en vertrouwen aan voor de wijding tot diaken.’

Een sterk verlangen en toch een lange weg te gaan
Bij het feest van kerkwijding horen we uit de bijbel over Jakob, terwijl hij op de vlucht is voor zijn broer Esau. Jakob moest en zou het eerstgeboorterecht en de zegen van zijn vader hebben, dingen waarop Esau gewoon dacht dat hij recht had. Als Jakob met list en bedrog in handen krijgt wat hij zo graag wilde moet hij vluchten. De belofte van God en zijn bestemming dat hij de vader zou worden van een groot volk dat zou wonen in het land dat God hen geven zou, lijkt lang ver weg. Toch blijkt juist de vluchtweg van Jakob, die weg de verkeerde kant op, een moment van Godsontmoeting te worden. Juist de plek waar je het niet verwacht en waar je niet wilde zijn wordt dan het huis van God. Zo gaat roeping, soms aangevoeld als een heilig moeten, samen met overgave aan God die groter is dan ons hart. Zo kan wat er gebeurt groter zijn dan wat wij vragen of denken.

Een homegrown diaken
Zo was het dertig jaar geleden ook niet alleen maar voor de hand liggend dat de parochie Alkmaar op zoek zou gaan naar een nieuw kerkgebouw, toen men de knusse maar ook wel erg kleine huiskerk aan de Emmastraat wilde verlaten. ‘Moeten we het wel doen? Kunnen we ons niet beter aansluiten bij Egmond, waar al een mooie en ruime kerk staat?’ vroegen mensen zich af. Toch werd moedig de keuze gemaakt voor opnieuw een eigen kerk in Alkmaar. De dertig jaren die volgden waren mooie en levendige jaren hier in en om het kerkgebouw, waarin van alles is gebeurd en beleefd en gevierd. En wie had toen kunnen voorspellen dat we de 30e verjaardag van kerkwijding konden vieren met de wijding van een homegrown diaken?

Heerlijke receptie
Dat de parochie levendig is bleek wel uit de prachtige aankleding van de kerk en de receptie na afloop van de dienst, die door de parochie was georganiseerd. Het was geweldig dat er zoveel mensen aanwezig waren, uit het bisdom en ver daarbuiten. De kerk zat helemaal vol en werd na afloop van de dienst soepel omgebouwd naar een receptie-ruimte. Ook buiten was het inmiddels heerlijk toeven! Het was een prachtig feest rondom een stralende diaken, die aan de slag gaat als pastor van de parochie Den Helder. We wensen haar daarbij alle goeds en Gods zegen!

Foto’s: Stephanie Buiter-Hofman